Thursday, 2 October 2014

Recipe: Tomyam Thai




Assalamualaikum! 

Nah, terus snap gambar tomyam yang masih mendidih dalam periuk. 

Sebetulnya saya memang sukaaaaaaa tomyam. Encik Hubby pun join sekali hehehehe

Memang dah lama ni cari resipi untuk tomyam. 

Selama ni main campak2 lepas tu masa tengah masak tu dok rasa lah pedas cukup ke tak, masam cukup ke tak. 

Tak pernah pulak pakai pes tomyam yang dah siap kat kedai sebab nak guna resipi semuanya natural ... sangat lah kan. 

Jadi semalam dok lah cari resipi kat Internet. 

Aha, jumpa! Tapi resipi tu saya kurangkan portion setengah. Maknanya kalau orang tu tulis 10 biji bawang, saya buat 5 biji je. Ye lah, makan pun berdua je, kalau 10 biji tu memang untuk 1 family besar lah kan. 

Ok, jom kita tengok. 

TOMYAM THAI 

PES TOMYAM:
(kisar bahan2 di bawah ni)
4 bawang merah kecil
1/2 bawang besar
1 biji cili merah
5 biji cili kering
2 helai daun limau purut
1 inci belacan (di bakar terlebih dahulu)

* Panaskan minyak dan tumis bahan2 di atas. 
* Setelah minyak naik, masukkan air asam jawa, garam dan gula.


BAHAN2 SUP TOMYAM:
Ayam
1 labu bawang besar - potong 6
3 bawang putih - diketuk
1 batang serai - diketuk
3 helai daun limau purut
1 biji tomato - potong 6 / 8
1 biji limau nipis
3 biji cili padi - diketuk
Garam secukup rasa


CARA2 MEMASAK:
1. Rebus ayam terlebih dahulu.
2. Bila dah setengah masak, masukkan bawang besar, bawang putih, serai, daun limau purut dan cili padi. 
3. Masukkan pes tomyam yang dah dimasak tadi berserta limau nipis dan garam. 
4. Bila tomyam dah nak masak, masukkan tomato.

Elok juga kalau rasa dulu cukup ke tak pedas atau masam, bolehlah adjust resipi ikut selera sendiri :)

Alhamdulillah, menjadi juga tomyam untuk makan sendiri ni. 

Encik Hubby pun suka. 

Insya Allah, pes tomyam tu boleh buat lagi untuk masak bihun goreng ke, nasi goreng ke, memang sedap dan simple je. :D 

Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment

I would love to hear from YOU! :)