Sunday, 21 September 2014

Resipi: Asam Pedas Ikan Merah

Assalamualaikum!

Nak simpan resipi ni supaya boleh refer balik bila nak masak asam pedas nanti :D

Resipi ni saya ambil daripada nenek kesayangan saya yang berasal dari Melaka. 

Insya Allah, mesti sedap. Apa yang nenek pesan, jangan masukkan bahan2 seperti bawang merah & bawang putih dalam blender, nanti kuah tak sedap. 

Kalau nak masak asam pedas, kena pakai asam jawa, jangan pakai asam keping.



Bahan-bahan
4 biji bawang merah kecil (dihiris)
2 biji bawang putih (dihiris)

10 biji bawang merah kecil (dipotong halus) *
5 biji bawang putih (dipotong halus) *
Halia 1 inci (dihiris)
Sedikit belacan *
1 1/2 sudu makan cili kisar *
* Gaulkan bahan2 di dalam satu bekas 

Ikan merah 4 keping
Air asam jawa
1 biji tomato (dipotong empat)
Daun kesum
Garam secukup rasa
Gula 1 sudu makan

Cara-cara Memasak

1. Tumis bawang merah dan bawang putih yang telah dihiris tadi.

2. Setelah kekuningan, masukkan bahan2 bertanda * dan tumis sehingga naik minyak. Masukkan gula.

3. Masukkan ikan dan tumis seketika.

4. Masukkan air asam jawa. Kalau nak masam lagi, tambahkan lagi asam jawa.

5. Masukkan garam dan daun kesum.

6. Bila kuah dah nak masak, masukkan tomato dan renehkan seketika. 

Siap! :)




No comments:

Post a Comment

I would love to hear from YOU! :)